El Teide regeert

Los Gigantes


Als een vulkaan uit zee komt noemen en een complete bergrug achterlaat noemen we het Tenerife. 
Ooit bewoond door Guochen, blonde mensen met een Noord-Europees uiterlijk, volgens de statuur van het stenen tijdperk. De Spanjaarden vonden dat het hun toebehoorde en pikten het in, zo ergens vlak voor het jaar 1500.
Nu pleisterplaats voor toeristen, in de winter uitermate geschikt voor hen die op zoek zijn naar aangenamere temperaturen.
We mochten een paar dagen vertoeven op het eiland dat wordt geregeerd door El Teide. De berg bepaald het weer en daarmee het klimaat en uiterlijk van het eiland. Hij houdt de wolken tegen waardoor de ene kant van het eiland groen is en de andere kant warmer, droger en meer dor. De zon voor de toeristen en de regen voor de welvaart van de eilanders. 
Het is er steil, een beetje leefbaar is vaak een paar honderd meter boven de zeespiegel. Het maakt een tocht door de bergen spectaculair, de kust een mierenhoop. Elk vlak stukje wordt bebouwd. De snelwegen lopen langs de kust om de bergen heen. Grappig is te zien dat er per plek een andere uitstraling is. Ten westen van het zuidelijke vliegveld de playa's met de doorsnee toeristen perikelen, plotseling stoppend bij Los Gigantes, machtige rotsen die tot 800 meter boven de zee uittornen. Aan de andere kant van het vliegveld nog El Medano, lookalike van Ibiza, alleen dat vrijbuiter gevoel komt er niet los, hoe zeer men probeert om de sfeer na te bootsen.
Vandaar naar het Noorden, elke plek iets anders, rustiger, met de karakteristieke lavastrandjes(zwart zand). In het Noorden buigt de snelweg af langs twee grotere plaatsen en het noordelijk vliegveld(die van die ramp in '77). Hier is het plotseling groen, steiler en nog betaalbaar.
Tenerife, de man die ik geen voorrang verleende vond ik wat minder. De man die voor ging rijden omdat hij in zijn beste Engels mij niet kon uitleggen welke kant ik op moest vond ik geweldig. Mensen over het algemeen vriendelijk, de uitzichten spectaculair.
Tenerife, misschien tot nooit!



Candelaria, halverwege de twee vliegvelden



Reacties