9-11

Het is vandaag 9-11. Nine-Eleven, een uitdrukking die in het geheugen gegrift staat. Een punt in de geschiedenis, bepalend voor de manier van denken in de westerse wereld, een punt in de geschiedenis, door velen verafschuwd.
Het is 18 jaar geleden toen er opeens van alles aan de hand bleek in de VS, vliegtuigen die werden gekaapt, rookpluim uit één van de Twin Towers, een vliegtuig vloog in de andere toren. Een vliegtuig valt op het Pentagon, een vliegtuig landt in een akker, waar wat anders de bedoeling mee was.
Je moet wel een heel ziek brein hebben om zoiets te bedenken. Dit nooit weer, uitroeien bij de wortel, is de algemene tendens. Salafisme, bedreiging nummer 1 voor de westerse wereld. 
In het midden-oosten denken ze daar wat anders over, hoewel, dit gaat ook maar op voor een beperkte groep. De hardliners daar zien het als een overwinning op het Grote Kwaad dat VS heet, de gematigden schudden het hoofd. Leren we het dan nooit?

Het is 9-11. Nine-Eleven, 18 jaar later. We zijn ondertussen oorlogen verder, herdenken nog veel meer aanslagen, zijn inzichten rijker, de mensen die de wereld leidden zijn allemaal wel zo'n beetje opgevolgd. Na jaren van matiging hoor je de laatste jaren weer wat meer retorische en agressieve taal. Leren we het dan nooit?

Het is 9-11. Nine-Eleven, op het nieuws vanochtend een bericht over Koran scholen in ons eigen landje. Er wordt een salafistische lijn gevolgd, iedereen die niet gelooft in de Profeet en de Koran als leidraad heeft is een ongelovige. Die ongelovigen moeten dood.......
Ik hoor politieke leiders roepen dat het de betonrot is van de Nederlandse samenleving. Mensen: betonrot kan je voorkomen, simpelweg door iets aan de kwaliteit van het beton te doen voor je het gaat storten. Kwaliteit is niets anders dan een set voorwaarden die je stelt om tevreden te kunnen zijn over het eindresultaat.

Het is 9-11. Nine-Eleven, 18 jaar later. Mooie dag om te laten zien dat je wat hebt geleerd in die 18 jaar. Mooie dag om iets aan die betonrot te doen. 

Reacties